ЗНО 2013 з математики (II сесія) [завдання 2]. Розв’язок

Завдання 2

Діаграма, зображена на рисунку, містить інформацію про кількість електроенергії (кВт-год), спожиту деякою сім’єю в кожному місяці 2012 року. Користуючись діаграмою, установіть, які з наведених тверджень є правильними.

I. У грудні порівняно з липнем спожили електроенергії більше, ніж у 2 рази.

II. За всі літні місяці спожили електроенергії на 150 кВт-год менше, ніж за всі весняні місяці.

III. Середньомісячне споживання електроенергії за рік більше, ніж 120 кВт-год.

А. лише I

Б. лише I й II

В. лише I й III

Г. лише II й III

Д. I, II й III

Рішення

У грудні спожили 220 кВт-год, у липні – 80 кВт-год. Тобто в грудні порівняно з липнем спожили електроенергії більше, ніж у 2 рази.

Споживання за літні місяці: $$100+80+100=280$$ кВт-год

Споживання за весняні місяці: $$160+150+120=430$$ кВт-год

$$430-280=150$$ кВт-год. Тобто за всі літні місяці спожили електроенергії на 150 кВт-год менше, ніж за всі весняні місяці.

Середньомісячне споживання електроенергії за рік:

$$\frac{210+190+160+150+120+100+80+100+110+140+170+220}{12}=\frac{1750}{12}=145.8(3)$$ кВт-год, що понад 120 кВт-год.

Відповідь: Д.